# Mathematics - Class 4 / Grade 4

- Time - Addition And Subtraction
### Time - Addition And Subtraction

Math - Class 4 - Time - Addition And Subtraction - Key Points/Notes/Worksheets/Explanation/Lesson/Practice Questions Tags: Grade 4 Time, Adding and subtracting time for grade 4, Subtraction of Hours and Minutes worksheet PDF for class IV, Add or subtract time practice page for 4rth standard, Examples, Rules or Steps to add and subtract time for fourth standard, How to add or subtract time? Hours, Minutes, Seconds. Meena takes 5 min 4 sec to solve 1 question. How much time she took if she had solved 5 questions? Problem sums on Adding and subtracting time for 4rth standardTime - Addition and Subtraction

Addition and Subtraction

__Step1:__Write the units on the top.__Step2:__Write the numbers in proper place below the units. Write zero in empty place.__Step 3__: Now add or subtract as per the instruction given in question.Example 1: Add 3 hrs 35 min 50 sec and 2 hrs 40 min 34 sec

5 hrs 75 min 84 sec = 5 hrs (60 + 15) min (60 + 24) sec

= (5 + 1) hrs (15 + 1) min 24 sec

= 6hrs 16min 24sec

**Explanation**__Step 1:__As 60 sec = 1 min, so, 60 sec i.e. 1 min is carried to minutes column and 24 sec are left in seconds column. Now, we have 75 + 1 = 76 min.__Step 2:__As 60 min = 1 hr. so, 60 min i.e. 1 hr is carried over to hour column and 76 – 60 = 16 are left in min column. Now, we have 5 + 1 = 6 hr.

Example 2: Subtract 3hrs 45 min 30 sec from 8 hrs 35 min 20 sec

**Explanation**__Step 1:__As in seconds column 20 is smaller than 30, we cannot subtract 30 from 20. So, 1 min is borrowed from the minute column and we are left with 34 minutes in minute column.Now, 1 min = 60 sec, this means 60 sec + 20 sec = 80 sec

We have 80 sec and we can subtract 30 sec from 80 sec.

80 sec – 30 sec = 50 sec

__Step 2:__As in minutes column 34 is smaller than 45, we cannot subtract 45 from 34. So, 1 hr is borrowed from the hours column and we are left with 7 hrs in hours column.Now, 1 hour = 60 min, this means 60 min + 34 min = 94 min

We have 94 min and we can subtract 45 min from 94 min.

94 min – 45 min = 49 min

__Step 3:__Now subtract 3 hrs from 7 hrs i.e. 7 – 3 = 4hrs**Download to practice offline.**