### Math - Class 5 - Distance (Speed, Distance and Time) / Calculate Distance from Time and Speed / Word Problems on Distance - Key Points/Notes/Worksheets/Explanation/Lesson/Practice Questions

**Tags:**Definition of Distance, Free Downloadable Worksheet PDF on Distance for class 5, Lesson on Distance for fifth Grade, Finding Distance worksheet PDF for class V, What is Distance? How to calculate the distance? Word Problems on Distance for grade 5, Units of Measurement of Distance, Practice Question on Distance for 5^{th}standard with solution, Example on word problem on distance with answers, Practice Page on distance, Distance formula, How to find distance when speed and time are given, A boy cycles at the speed of 10 meter per second. What is the distance covered by the boy in 5 minutes? A truck travelling at a speed of 55 km/hr. reaches its destination in half an hour. How much distance did it travel?### Distance

Ria and Dia are two friends and both studies in the same school. Distance between Ria’s house and school is 1km whereas distance between Dia’s house and school is 1.5 km. This mean Ria’s house is closer to the school.

In above example, the word ‘Distance’ has been used. Now, what does the term ‘distance’ mean in mathematics?

__Distance__is the length of the space between two points. It is a numerical description of how far apart objects are.##### In mathematics, distance is measured as

**Distance**= Speed x Time**Note:**The unit of time in speed should be the same as that of the given time.**Illustration 1:**How much distance will be covered in 3 hours at a speed of 70 per hour?**Solution:**Distance covered in 1 hour = 70 kmDistance covered in 3 hours = 70 x 3 = 210 km

**Illustration 2:**How much distance will be covered in 2 and half hour at a speed of 50 m per minute?**Solution:**2 and half hour = 60 + 60 + 30 = 150 minutes (1hour = 30 min)Distance covered in 1 minute = 50 meters

Distance covered in 150 minutes = 50 x 150 = 7500m

= 7500/1000 km

= 7.5 km

**Illustration 3:**A cyclist travels at a speed of 25 km/hour. How far will he travels in 30 minutes?**Solution:**1 hour = 60 minutesDistance covered in 60 minutes = 25 km

Distance covered in 1 minute = 25/60 km

Distance covered in 30 minutes = 25/60 x 30 = 12.5 km

**Illustration 4:**Arun drives his car at the speed of 25 meter per second. What is the distance covered in 1 hour?**Solution:**1 hour = 60 x 60 = 3600 secondsDistance covered in 1 second = 25 meter

Distance covered in 3600 seconds = 25 x 3600 = 90000 meters

= 90000/1000 = 90 km

**Illustration 5:**Ravi jogs at 2 m per second. He jogs for 5 minutes. What is the distance covered by him.**Solution:**1 min = 60 seconds5 minutes = 60 x 5 = 300 seconds

Distance covered in 1 second = 2 meter

Distance covered in 300 seconds = 2 x 300 = 600 meters

**Download to practice offline.**